Akció

Kategóriák

Fizetési megoldás

 

Vedd meg most, fizess később PastPay-jel

 

 

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

 

paypal.com

Kiemelt partnereink

Miért jársz velünk jobban?

Miért jársz jobban velünk?

Hírlevél

Házhozszállítás

Szállítás

Pénznem váltás

Blog
2021.04.06 09:17

Mi is az a RAID, mire használjuk és hogy működik?

Raid vezérlők

Mi is az a RAID, mire használjuk és hogy működik?

Nem tudod, hogy mi az a RAID de szeretnél képbe kerülni, mert lehet, hogy pont erre van szükséged?

Ebben a bejegyzésben segítünk, hogy beleláss a RAID világ alapjaiba.

Amennyiben Te már jártas vagy ebben a témában és konkrét kérdésed van, abban az esetben keress minket telefonon, vagy e-mailben.

Az első kérdés amivel már nagyon sokszor találkoztunk, és amivel érdemes kezdeni az, hogy “mi az a RAID?”.

A RAID egy tárolási technológia, melynek betűi egy angol kifejezést rejtenek magukba, ami a Redundant Array of Inexpensive Disks vagy Redundant Array of Independent Disks.

Ez azt jelenti, hogy a RAID egy módja annak, hogy több lemezt logikailag egyetlen tömbbe állítsunk össze. Az ötlet tehát az, hogy ezek a lemezek együttesen működnek, és a drágább lemezek sebességével és / vagy megbízhatóságával rendelkeznek. A RAID által elért pontos sebesség és megbízhatóság a használt RAID típusától függ.

Ezek után, persze ami érthető is, a második kérdés az szokott lenni, hogy “Milyen típusú RAID-ek vannak?”.

Amilyen RAID típusok léteznek:

  • RAID 0
  • RAID 1
  • RAID 2
  • RAID 3
  • RAID 4
  • RAID 5
  • RAID 6
  • RAID 7
  • RAID 0+1 vagy RAID 01
  • RAID 1+0 vagy RAID 10

Mi most ebben a blogban csak a leggyakrabban használt RAID-eket foglaltuk össze, amit lejjebb görgetve már olvashatsz is tovább.

RAID 0 (csíkozás)

A RAID 0 az alap RAID szint. Ez legnépszerűbb RAID tömb az otthoni felhasználók körében, valamint olyan helyeken ahol nem elsődleges szempont az adatbiztonság. A RAID 0 könnyen létrehozható az operációs rendszer eszközeivel vagy egy önálló vezérlővel. Ideális esetben a RAID 0 sebessége az egyes lemezek sebességének összege lesz, így jó teljesítményt nyújt, de hiányzik a hibatűrés és a redundancia. Ha az egyik taglemez meghibásodik, akkor minden adatot elveszíthetünk. 



RAID 1 (tükrözés)

A RAID 1 lényege elsősorban a redundancia. Ha teljesen elveszítünk egy meghajtót, akkor is képes a további működésre.

Előnyei: Abban az esetben, ha bármelyik meghajtó meghibásodik, azt egyszerűen le lehet cserélni minimális, vagy teljesen üzemszünet nélkül.
A RAID 1 a megnövekedett olvasási teljesítmény további előnyeit is biztosítja, mivel az adatok a tömb bármely meghajtójáról leolvashatók.

Hátránya, hogy valamivel lassabb lesz az írás, mivel az adatokat a tömb mindkét meghajtójára kell írni, és így csak egyetlen meghajtó szabad kapacitása lesz, miközben két meghajtóra van szükség.

RAID 5/6 (csíkozás + elosztott paritás)


A RAID 5 legalább 3 meghajtót igényel, míg a RAID 6 legalább 4-et. Alapjaiban az ötlet a RAID 0-ra épül, de hozzáteszi a redundancia szempontját is azáltal, hogy a paritás információkat elosztja a lemezeken. 

Röviden: a RAID 5 használatával 1 lemez meghibásodása, elvesztése esetén, a RAID 6 használatával pedig már 2 lemez elvesztése esetén is tovább működik a rendszerünk és nem történik semmilyen adatvesztés.


A RAID 5 és 6 jelentősen javítja az olvasási teljesítményt. De az írási sebesség nagymértékben függ az alkalmazott RAID vezérlőtől. A RAID 5 vagy 6 esetén dedikált hardver vezérlőre van szükségünk. Köszönhető annak, hogy ki kell számolni a paritás adatait, és ki kell írni őket az összes lemezre. 

A RAID 5 és a RAID 6 jó döntés normál webszerverekhez, fájlszerverekhez és más általános célú rendszerekhez.

A RAID 5, RAID 6 nem a legjobb választás nehéz írási környezethez, például egy adatbázis-kiszolgálóhoz, mivel ez valószínűleg rontja az általános teljesítményt. 

Érdemes megemlíteni, hogy a kettő közül bármelyiket is használjuk, ha elveszítünk meghajtót, akkor komolyan a teljesítmény rovására mehet, hogy működőképes maradjon a rendszer.

 

A meghibásodott meghajtó cseréje után az adatokat újra kell építeni a paritás információiból. Az újraépítéshez a tömb teljesítményének jelentős részére szüksége lesz.
Ezek az újraépítési idők évről évre tovább nőnek, ahogy a meghajtók kapacitása növekszik.

RAID 10 (tükrözés + csíkozás)

A RAID 10 legalább 4 meghajtót igényel, és a RAID 1 (tükrözés), valamint a RAID 0 (csíkozás) kombinációja,  ezért mind a megnövekedett sebességet, mind a redundanciát birtokolja.

Ez a leggyakrabban ajánlott RAID-szint, ha nagyobb sebességre van szükség, de redundancia is ugyanolyan fontos.

Négy meghajtós konfigurációban, két tükrös meghajtó tárolja a csíkos adatok felét, másik kettő pedig az adatok másik felét. Ez azt jelenti, hogy ha egy meghajtót, vagy esetlegesen kettőt is elveszítünk, akkor még az adataink teljes biztonságban megmaradnak. 

A RAID 1-hez hasonlóan itt is csak a meghajtók felének a kapacitását használhatjuk, de javul az olvasási és írási teljesítmény is, és a RAID 1 gyors újraépítési sebessége is megmarad.

Mikor használjam a RAID-ot?

Amikor ezt a kérdést kapjuk, akkor már tudjuk, hogy volt értelme az előző kettőre is válaszolni, mert a RAID-el kapcsolatban ez az egyik legfontosabb kérdés.

A RAID rendkívül hasznos, ha az üzemidő és a rendelkezésre állás fontos számunkra. 
A biztonsági mentések biztosítanak minket a katasztrofális adatvesztés ellen. De a nagy mennyiségű adat visszaállítása sok órát vehet igénybe míg minden újra helyreáll. 
Ezek a visszaállítások órák, vagy akár napok is lehetnek, és a legutóbbi mentés óta tárolt, vagy megváltozott adatok elvesznek. 

Bízunk benne, hogy ez az írásunk is hasznos volt számodra, akárcsak a többi és ha bármilyen kérdés merült fel benned a RAID technológiával kapcsolatban, akkor keress minket a weboldalon található elérhetősége bármelyikén.

Ha pedig már ott tartasz, hogy valamilyen RAID vezérlőt, alkatrész szeretnél vásárolni, akkor kattints ide, vagy a lejjebb található gombra és szerezd be az interbolt.eu webáruházból.

 

Megnézem a Raid vezérlőket! -> Kattints ide!